Dieta przy podagrze

Kwas moczanowy zalegający w stawach i tkankach podczas podagry znajduje się w jedzeniu, które spożywamy. Sposób odżywiania wpływa na to, ile kwasu moczanowego nasz organizm zdoła wydalić a także ile sam go wyprodukuje.

Dieta podczas leczenia podagry powinna być zbilansowana – nie może zabraknąć żadnych wartości odżywczych. Ograniczenia dotyczą ilości spożywania tłuszczy, ich spożywanie powinno zostać obniżone dwukrotnie w porównaniu z obecną ich obecnością w naszym menu.

Zwiększając za to ilość węglowodanów pomagamy naszemu organizmowi, ponieważ węglowodany wzmagają tempo wydalania kwasu moczowego. Osoby otyłe powinny uważać na zwiększenie spożycia węglowodanów, od których łatwo przytyć i powinny zrezygnować z jedzenia jaj, żółtych serów i tłustych nabiałów.

Zalecenia mówią, że nasza dieta powinna być tak stworzona, aby występowało w niej jak najmniej produktów zawierających puryny (związki zawierające sporo kwasu moczanowego). Produkty spełniające tę zasadę i nieszkodliwe dla osób mających problemy z podagrą to między innymi ryż, cukier, dżemy, wszystkie warzywa, chleb, miód. Powinno dołożyć się jeszcze sporą listę owoców, najlepiej czarne jagody, ciemne winogrona, porzeczki i wiśnie – cechują się małą ilością puryn a dodatkowo zawierają witaminę C.

Zmniejszyć ilość tłuszczy, zwiększyć węglowodanów, a co z białkiem? Przyswajanie sporej ilości białka jest bardzo ważne w diecie podczas podagry. Najlepszym jego źródłem będzie chudy nabiał – mleko 0,5%, jogurt naturalny, kefir – do 2-3 szklanek na dzień.

Oprócz jedzenia ważne jest także odpowiednie nawodnienie organizmu. Zalecane jest wypicie ok. 3 litrów wody dziennie – najlepiej mineralnej.

Z uwagi na to, że około 5 godzin przed snem wytwarza się najwięcej kwasu moczowego, powinno się ostatni posiłek spożywać na ok. 6 godzin przed planowanym zaśnięciem. Wszystkie posiłki powinny być zaplanowane i podzielone na 4-5 mniejszych, nie należy się objadać.